Aena ha finalitzat les obres de remodelació del Dic Sud de la Terminal T1 de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, valorades en més de 48,2 milions d’euros i projectades amb l’objectiu de reconvertir l’espai que anteriorment estava destinat a vols regionals per donar cabuda a avions de grans dimensions que operen les rutes de llarg radi.
Els treballs han suposat la renovació de la plataforma d’estacionament d’aeronaus, on ara es disposa de cinc noves posicions per a wide bodies. També s’ha realitzat la completa adequació de l’edifici de l’ala sud de la Terminal T1 de l’aeroport, amb la construcció de quatre noves prepassarel·les d’embarcament, i l’ampliació d’una cinquena prèviament existent, equipades amb passarel·les mòbils compatibles amb els avions de fuselatge ample.
L’interior de l’edifici s’ha dividit en tres nivells que permetran separar el flux dels passatgers i millorar la seva experiència de pas per les instal·lacions. El nivell inferior estarà destinat als passatgers de sortida i arribada vols nacionals i Schengen. El nivell intermedi acollirà als passatgers d’arribada de vols No-Schengen. Els passatgers de sortida de vols No-Schengen embarcaran a través del nivell superior.
La remodelació del Dic Sud de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat és una inversió estratègica inclosa al primer Document de Regulació Aeroportuària (DORA I) per al quinquenni 2017-2021, les actuacions d’obra civil en l’edifici i plataforma del qual es van adjudicar per 28,3 milions d’euros i 4,17 milions d’euros, respectivament. La resta de la inversió correspon a la incorporació dels serveis necessaris per a la seva operativa, tals com noves passarel·les d’embarcament, equips d’assistència a les aeronaus, mobiliari i altres equipaments.
Hub intercontinental
L’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat ha multiplicat el nombre de connexions amb destinacions intercontinentals, que han passat de 15 el 2005, a 30 el 2010 i a 45 el 2017. L’any 2019 es va assolir la xifra més elevada de connexions intercontinentals, en arribar a 47 destinacions d’Amèrica, Àsia, Àfrica i Orient Mitjà.
La nova configuració del Dic Sud contribueix a donar resposta a les necessitats operatives per la recuperació de les rutes de llarg radi de l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, així com a la consolidació de l’aeroport com el principal hub intercontinental del Mediterrani, ja que aquest tipus de connexions requereixen la disponibilitat d’un major nombre de llocs d’estacionament i portes d’embarcament adaptats especialment als avions de gran envergadura que habitualment les operen.
Mesures de seguretat sanitària
Les instal·lacions del Dic Sud comptaran amb totes les mesures sanitàries implantades a la resta de l’aeroport. D’aquesta manera, els passatgers disposaran de gel hidroalcohòlic situats als principals punts de pas, mampares de separació a les portes d’embarcament, senyals indicadores de distància de seguretat o tecnologia contactless als lavabos, entre altres mesures, amb què l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat ha obtingut la certificació “Airport Health Accreditation” d’Airport Council International (ACI) en seguretat sanitària.