L’Aeroport de Barcelona-el Prat, un centre logístic consolidat

L’Aeroport de Barcelona-el Prat treballa pel desenvolupament de la càrrega aèria i el creixement de l’activitat. Actualment, es posiciona com el segon aeroport de la xarxa d’Aena amb més trànsit de mercaderies, amb un total de 75.046 tones transportades fins al mes d’agost, i un creixement del 12,5% més respecte al mateix període de l’any anterior.

Aquest increment sostingut del tràfic de mercaderies en els últims anys es deu principalment a les rutes internacionals que operen a l’aeroport algunes de les companyies més importants del món, com Qatar Airways, Emirates, Singapore Airlines o Air Xina que transporten més del 50% del total de càrrega amb connexions cap a Llatinoamèrica, Àsia i Orient Mitjà.

En aquest context, AENA treballa permanentment en la millora de la competitivitat i la interlocució amb les empreses del sector, a través de la revisió i optimització dels processos de l’operativa de la càrrega aèria. Les actuacions en aquest àmbit es canalitzen a través del Comitè Facilitador de la Càrrega, en el qual es reuneixen representants de tots els segments de la cadena logística de transport aeri de mercaderies que té lloc a l’aeroport.

Promoció
En l’àmbit del Desenvolupament de Negoci, l’Aeroport de Barcelona, ​​a més de dur a terme les seves pròpies actuacions i amb voluntat d’arribar més eficaçment al teixit empresarial, forma part de la Comissió de Càrrega Aèria creada pel Barcelona Catalunya Centre Logístic (BCL), comissió que té com a objectiu la promoció del transport aeri entre les principals empreses dels sectors estratègics. També, dins del Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries (CDRA), l’Aeroport treballa per seguir augmentant les connexions amb més freqüències i destinacions a fi d’ampliar l’oferta disponible al servei de l’activitat logística del transport de mercaderies.

Estratègic
Les instal·lacions per a la càrrega amb què compta l’enclavament, també juguen un paper fonamental en el seu desenvolupament. El Centre de Càrrega Aèria de Barcelona, ​​situat a l’Aeroport de Barcelona-el Prat, es posiciona estratègicament en un dels grans hinterlands industrials i de consum del sud d’Europa.
Amb una superfície de gairebé 40 hectàrees, té les seves instal·lacions idealment ubicades, equidistants entre les dues terminals de l’aeroport i organitzades al voltant de dues línies d’operació diferenciades. A les naus logístiques de primera línia operen els agents handling de magatzem que presten els seus serveis a les companyies aèries, i les companyies courier i de transport urgent. A les naus logístiques situades a la segona línia operen totes aquelles empreses relacionades amb la logística del transport de mercaderies, la ubicació a l’Aeroport representa per a elles un avantatge competitiu.
El Centre de Càrrega de l’Aeroport de Barcelona permet una cadena logística eficient i àgil gràcies als serveis que ofereix, les instal·lacions que disposa i la ubicació en la qual es troba, molt proper al Port i molt ben comunicat. Garanteix la qualitat i l’èxit en els processos d’importació i exportació dels sectors industrials amb major demanda de transport aeri, com són el sector tèxtil, el de cura personal, el farmacèutic, el de l’electrònica, l’automoció i el dels productes peribles. D’aquesta manera, l’Aeroport de Barcelona disposa de totes les infraestructures necessàries per a l’activitat de càrrega i el seu creixement futur.

Font: Diari del Port
Foto: Jordi Payà / flick

Fecha del Taller: