3D Incubator, reconeguda en la categoria Innova dels Premis Empresa de l’Any 2020

La 3D Incubator, primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D impulsada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i el centre tecnològic Leitat amb el suport de Fons FEDER a través de la Fundació Incyde de les Cambres de Comerç d’Espanya, va ser reconeguda ahir amb el Premi Innova en el marc dels Premis Empresa de l’Any 2020. Aquests guardons, atorgats cada any per El Periódico de Catalunya i Banc Sabadell, busquen posar en valor la labor d’aquells projectes i entitats del teixit industrial català que han destacat especialment per la seva contribució socioeconòmica a la regió. En concret, la categoria Innova posa el seu focus en iniciatives relacionades amb l’impuls d’innovació tecnològica orientada a millorar l’eficiència, competitivitat de l’oferta i capitalització d’una companyia. El premi va ser recollit en l’acte de lliurament per Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB; Jordi William Carnes, president de Leitat; i José Luis Bonet, president de la Fundació INCYDE de les Cambres de Comerç.

En paraules de Pere Navarro: “aquest guardó és una gran notícia per a tots els que formem part de l’equip de la 3D Incubator. És un reconeixement molt important perquè arriba després d’un any profundament complex i marcat per la pandèmia, en el qual tots ens hem bolcat per aportar valor social i contribuir, al mateix temps, a la recuperació econòmica”. “La 3D Incubator exemplifica el poder que les aliances estratègiques i l’impuls de les noves tecnologies poden tenir en la nova economia”, afegeix.

Important labor social durant l’emergència sanitària

La importància de comptar amb un model econòmic basat en un teixit industrial sòlid i innovador s’ha posat més de relleu que mai durant l’últim any. I és que, ja en els inicis de la crisi sanitària, CZFB, Leitat i el CatSalut es van aliar amb el Consorci Sanitari de Terrassa i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, entre altres entitats, per a aconseguir que l’Agència Espanyola del Medicament homologués en tan sols 3 setmanes el Leitat 1, un respirador fabricat en impressió 3D que va permetre lluitar contra la falta d’aquesta mena d’aparells als hospitals en els moments més durs de l’emergència. En total, 25 hospitals comarcals van fer ús de les 400 unitats fabricades per la 3D Incubator d’aquest respirador dissenyat per Magí Galindo i validat pel doctor Lluís Blanch, director d’innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell.

El centre també va col·laborar en la producció del bifurcador Multivent, que va permetre multiplicar l’accés als equips de ventilació assistida en el moment de major escassetat en les UCIs, en permetre el seu ús en dos o tres pacients al mateix temps.

Aquests avanços van ser possibles gràcies a l’ecosistema col·laboratiu generat en el si de la 3D Incubator, que va permetre el desenvolupament de sinèrgies entre les empreses incubades i el va imposar, en temps rècord, de múltiples iniciatives vinculades al disseny i desenvolupament de components, la protecció del personal sanitari i els treballadors essencials.

Més enllà de totes les expectatives

Des de la seva inauguració el 2019, la 3D Incubator ha impulsat 64 projectes i ha rebut més de 300 sol·licituds de start-ups i emprenedors per a desenvolupar la seva idea de negoci en les seves instal·lacions, de les quals el 79% són d’origen nacional i el 21%, internacionals. La incubadora també ha contribuït a la generació d’ocupació de qualitat, amb la creació de 50 nous llocs de treball. A més, en aquests dos anys ha rebut la visita d’unes 850 empreses.

Aquest bon acolliment ha motivat que, en aquest últim any marcat per l’impacte de la Covid-19, la 3D Incubator hagi hagut d’ampliar les seves instal·lacions des dels 600 fins als 1.000 metres quadrats, per a donar resposta a l’increment de la demanda.

El CZFB patrocina el Premi Digitalitza dels Premis Empresa de l’Any 2020

Per part seva, Blanca Sorigué, directora general del Consorci de la Zona Franca, entitat patrocinadora del Premi Digitalitza en el marc dels Premis Empresa de l’Any 2020, va lliurar aquest guardó a Cafès Cornellà, una empresa pionera en la digitalització del procés de fabricació que aviat implantarà sistemes de IoT per a connectar-se amb els seus clients en temps real i poder tramitar els seus comandes directament. Per part seva, el Premi Empresa de l’Any 2020 va ser per a Laboratoris Reig Jofre en una gala que també va reconèixer a Foods for Tomorrow (Premi Inicia), Montse Pujol, propietària de PMP Pret-à-Porter Casis (Premi Lidera) i Fluidra (Premi Projecta).

Fecha del Taller: